hondencoach Let's Me

voor elkaar en met elkaar

Puppy in huis: voorbereiding voor toekomstige hondenbaasjes


Zie je jezelf al als hondenbaasje? Heb je dan ook goed nagedacht over de aanschaf van een hond?

Het is natuurlijk heel schattig als je puppy's ziet. De een is nog schattiger dan de ander. Heerlijk die puppyverzorging toch? Maar vergeet niet, puppy's blijven niet klein maar groeien heel snel. Ook telt de verantwoordelijkheden ook mee want op het moment dat de pup jouw huis binnen loopt zal er de komende jaren heel veel veranderen. Niet alleen voor het oog maar ook organisatorisch. Heb je tijd voor de nieuwe huisgenoot, kan je hem genoeg beweging geven (door weer en wind)? Kan je hem alles geven wat hij nodig heeft om hond te zijn? Als je je dit allemaal hebt afgevraagd en je gaat er nog steeds voor dat is het inderdaad tijd om dat kleine lieve puppy mee naar huis te nemen.
Twijfel je nog over het hondenras? Elk ras heeft zijn specifieke eigenschappen die wel bij jou en jouw gezin moeten passen, hou daar wel rekening mee.

Voor uitgebreide informatie is dit e-book precies dat wat je nodig hebt als je door de bomen het bos niet meer ziet:

HET e-book voor toekomstige en recente baasjes van een puppy. Vooreerst wordt beschreven waar je op moet letten bij het aanschaffen van een puppy. Daarnaast wordt ingegaan op alle aspecten van de opvoeding en training van deze kleine viervoeter. Dit gaat van de praktische voorbereiding van zijn komst bij je thuis  over het leren zindelijk worden, tot het aanleren van de 5 basiscommando's. Het boek staat bol van tips en tricks en wordt rijkelijk geïllustreerd met zeer mooie en grappige foto's. Een aanrader voor elke hondenliefhebber!

JA, IK WIL ME GOED VOORBEREIDEN




Nog even de belangrijkste zaken op een rij:
Tijd: hoeveel tijd kan je vrijmaken voor de nieuwe huisgenoot? Denk daarbij niet aan de komende 2 jaar want met een beetje geluk kan een hond heel oud worden. Dit ligt wel aan het ras. Ook aan het ras ligt de hoeveel tijd wat je kwijt zult zijn aan beweging. Jachthonden of drijfhonden bijvoorbeeld hebben meer beweging nodig dan kleine hondjes of hele grote, zware honden.
Houd er rekening mee dat alle honden, groot en klein, ongeveer 4x per dag uitgelaten dienen te worden.
Alleen laten: honden zijn roedeldieren en niet gelukkig als ze te lang alleen gelaten worden.
Verzorging: regelmatig borstelen en kammen, controleren op teken, vlooien, wormen en (voorzorgs)maatregelen nemen
Vakantie: ga je alleen met de familie op vakantie of neem je je hond mee?
Oppas: regel een vaste oppas als er dagen zijn dat je hem niet kunt verzorgen zoals het zou moeten

Kosten van een hond
De aanschafprijs van een hond kan heel hoog zijn maar dan begint het pas. Denk hierbij aan het dagelijkse voer, jaarlijkse bezoekjes aan de dierenarts en niet te hopen tussendoor ook vanwege onvoorziene omstandigheden, kosten voor eventuele oppas of pension.
In heel veel gemeenten is er nog sprake van hondenbelasting.
Diverse benodigdheden zoals vachtverzorgingsproducten, speeltjes, mand, bench.

Ja, ik ga ervoor!
Dan is het nu tijd om te genieten van het idee dat er binnenkort een pup rond huppelt in het huis!

Meer over HONDEN ervaren? 


Een hond anders

Je hebt er dus goed over nagedacht en een hond past bij jou! Super. Je gaat heerlijk genieten van je nieuwe huisgenoot en er alles aan doen om hem gelukkig te maken. Je hebt goed nagedacht over welk ras je wilt hebben en ook de eigenschappen van dit ras goed uitgezocht. Niet ieder ras past bij het toekomstige baasje vandaar dat het heel belangrijk is om goed uit te zoeken welk ras bij jou past.


Maar heb je weleens gedacht aan een hond uit het asiel?  Deze honden wachten met smart op een baasje zoals jij.
Je helpt hiermee een dier die jou heel dankbaar zal zijn.
Een herplaatsingshond is zindelijk en vaak helemaal opgevoed. Dat kan beter bij je leefsituatie passen dan een puppy die intensievere begeleiding nodig heeft.
Maar er zijn ook honden in het asiel met een gebruiksaanwijzing. Deze honden verdienen ook een 2e kans maar je zult je ervan bewust moeten zijn dat je veel geduld en tijd moet investeren om de hond op zijn gemak te stellen en hem opnieuw te laten leren. Huidig gedrag veranderen kost meer tijd dan nieuw gedrag aanleren.
Ga eerst eens op internet kijken voor meer informatie en als je interesse gewekt is ga dan bij verschillende hondenasiels kijken. Zij kunnen je alles vertellen over het karakter en gedrag van de honden.
Wie weet, wellicht zit jouw maatje al op je te wachten.
Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een herplaatser.
De bemiddeling van deze honden is vaak in handen van de bijbehorende rasvereniging.
Herplaatsers zijn honden die vaak wegens (veranderende) gezinsomstandigheden de deur uit moeten. Denk hierbij aan scheiding, overlijden, kinderen die niet met de hond overweg kunnen, andere baan waardoor de hond te lang alleen is enz.
Vaak zijn er lange wachttijden voor deze honden maar als jij graag een bepaald ras wilt hebben en de hond wilt helpen dan is het de moeite waard om te wachten.


Nog een andere mogelijkheid is het adopteren van een hond uit het buitenland.
Er zijn tegenwoordig veel stichtingen die er voor zorgen dat deze honden onder barmhartige omstandigheden gered worden en naar o.a. Nederland vervoerd worden.
Het gaat om hele jonge tot oude honden.
De honden worden bij de serieuze stichtingen helemaal gecontroleerd bij de dierenarts, ingeënt en de honden mogen het land pas verlaten als er aan alle voorwaarden wordt voldaan.
In de meeste gevallen worden de honden eerst bij een opvanggezin ondergebracht die er voor zorgt dat de hond een deel van zijn angsten kwijt raakt en socialiseert. Veel honden hebben ook nog niet geleerd aan de riem te lopen. Dit soort zaken wordt hen geleerd en ook het leven binnenshuis zal vaak nog aangeleerd moeten worden.
Zodra het voor de hond veilig is (hij voldoende geleerd heeft) mag hij naar zijn toekomstige baasje.
Informeer goed welke stichtingen te vertrouwen zijn.