hondencoach Let's Me

voor elkaar en met elkaar

Herkenbare verhalen

Wat we allemaal wel eens in de praktijk tegen komen:

Deze keer een verhaal over het gedrag van de mens, met verbazing geschetst door een vriendin:
We hebben het altijd over het gedrag van onze viervoeters maar hoe zit het met het gedrag van de mens? Ben daar namelijk best wel van geschrokken. Wat is het geval? Wij hebben een verschrikkelijke lieve Rottweiler van 6 jaar. Als pup is zij aangevallen door een reu, een Mechelse herder. Sindsdien is zij als de dood voor reutjes. Helaas zijn er in onze woonplaats meer reuen dan teven. Ziet zij een reu van afstand op haar afkomen dan begint ze al uit angst te blaffen. Wij herkennen deze blaf heel goed. Gaan de confrontatie niet meer aan en lopen de andere kant op. De stress mag niet bij haar komen. Dit gaat heel goed echter: loslopende honden en baasjes. Moet er nog wel bij vertellen dat onze hond altijd aangelijnd is. De 1e aanval (uit een tuin) uitte in opmerking van het baasje: nou, dan lopen jullie maar ergens anders. Laatst een loslopende hond (reu) met een baasje op de fiets, hond bleef om onze hond heenspringen, baasje laat het lekker zo en onze hond helemaal in de stress en angstblaffen. Op onze vraag of hij de hond kon aanlijnen kregen wij als antwoord: of jullie voeden de hond beter op en natuurlijk niet aanlijnen. Een dag later was het weer raak: wij lopen lekker rustig met onze hond en uit het niets wordt ze aangevallen door een reu die vanuit een huis komt rennen. Dit was een paar jaar geleden ook al bijna gebeurd. Zeg er maar niks van want als opmerking krijg je dan: de volgende keer laat ik hem weer los. Wat is het gedrag van de mens in een paar jaar negatief veranderd! Kunnen we elkaar niet een beetje de ruimte geven en rekening houden met elkaar? Ik weet hoe ik met honden om moet gaan maar inmiddels niet meer hoe om te gaan met dit soort mensen. Zijn er meer mensen die zich herkennen in dit verhaal?

Ik denk dat dit verhaal bij velen van jullie herkenbaar is.  
Neem het voorbeeld van het baasje van een Belgische herder. Dit ras behoeft enige kennis van de hondenschool.
Goed, baasje gaat met haar Belgische herderpup vol moed en zin naar de hondenschool. Heeft zelf nog geen ervaring met dit ras en wil hier graag in begeleid worden. Ze denkt dat de hondenschool haar en haar pup kan helpen.
De 1e les: voorstelling van baasjes met de pups. Allemaal andere rassen van makkelijk tot moeilijk. Nog niks aan de hand. Zit, staan, lopen, dit lukt allemaal wel. Maar dan: aan het einde van de les mogen de hondjes met z'n allen even spelen op een afgesloten terreintje. Baasjes staan aan de zijlijn te kijken. Ja, en dan gaat het voor de rustige of angstige onder de pups fout: die worden bestormd door enthousiaste pups die willen spelen!
Je ziet ze bang wegkruipen wat de enthousiasteling alleen maar nog wilder maakt.
De begeleider van de hondenschool ziet dit en stopt het spel wat helemaal niet begonnen had mogen worden.
Onze mevrouw in dit voorbeeld is heel blij dat haar pup het er ongeschonden vanaf heeft gebracht. Ietwat onzeker maar toch nog vrolijk komt ze naar het baasje gerend en is blij weer alleen met haar te zijn.


 

Hondenschool of niet voor puppytraining? 



Het is bijna een vast ritueel geworden om je pup van een paar weken oud naar een hondenschool te sturen voor puppytraining. Gezellig met z'n tweetjes werken aan de ontwikkeling van je kleine viervoeter en meteen kennis maken met soortgenootjes. Is goed voor de socialisatie van de pup.....of toch niet?
Voor het makkelijke ras e/o makkelijke pup een goede oplossing maar er zijn toch wel rassen die niet zo maar naar een hondenschool gestuurd kunnen worden. Deze rassen zijn zo specifiek in opvoeding dat een hondenschool die hier geen weet van heeft het juist verkeerd kan doen.
In de volgende lessen blijkt maar weer dat de hondenschool haar ras totaal niet kent. Hierdoor komen er oefeningen voorbij die heel anders geoefend hadden moeten worden.
Bevelen worden gegeven die dit soort ras heel anders had moeten krijgen zodat ze het goed had op kunnen pakken. Nu werd de pup alleen maar onzeker en zelfs agressief.
Haar pup had eigenlijk helemaal niets extra's geleerd dan zitten en wachten. Daarbij kwam nog dat het baasje bij andere pups zag dat die het wel beter oppakten. Ze werd er zelf onzeker van.
Elke keer als ze met de pup naar de hondenschool reed begon deze luid te blaffen in de auto. Dit blaffen was helaas geen teken van blijdschap.
Al met al een ervaring die ze liever niet had mee willen maken.
Dit voorbeeld geeft duidelijk aan dat een hondenschool niet de geschikte leerschool is voor een pup die niet tot een standaard ras behoort.
In zo'n geval is het veel beter om samen te trainen met een hondencoach. 1 op 1 zodat de pup nauwlettend in de gaten gehouden kan worden en de oefeningen specifiek op haar gericht gegeven kunnen worden.
Je krijgt dan een resultaat die je pup goed helpt volwassen te worden.


Zo jammer dit:
Wat is het geval?
Hond loopt los bij zijn baasje. Bij het zien van een andere (aangelijnde) hond in de verte rent de hond weg. Het terugroepen door het baasje wordt in eerste instantie genegeerd. Baasje blijft roepen en na een tijdje draait de hond zich om en rent weer terug naar zijn baas. Daar aangekomen wordt hij hardhandig bestraft. Waarom? Ook al duurde het langer dan verdient deze hond geen straf. Uiteindelijk reageerde hij wel op de roep van zijn baas en kan dit niet hardhandig bestraft worden. Dit is een vrijbrief om de volgende keer weer niet meteen te  komen want als beloning krijgt hij straf!

Flexriem ja/nee!
Als jouw hond goed luistert en je wilt hem graag vrij maar niet los laten lopen in een gebied waar dat mogelijk is dan is een flexriem de ideale riem om te gebruiken.
Echter, luistert je hond niet goed en wil je hem nog dingen leren dan is de flexriem de verkeerde riem om je hond te laten luisteren of dingen te leren. Een goed voorbeeld hiervan is het leren om de hond naast je te laten lopen. De hond zal niet meteen braaf naast je lopen maar zal bij de minst geringe afleiding naar een andere kant trekken. Jij hebt de flexriem in je hand en hebt op dat moment geen controle over de riem. Het handvat belemmert contact met je hond. Neem in zo'n geval een normale (leren) riem waarbij je altijd contact houdt met je hond.